Hypotheekvorm toegelicht – Wat is een beleggingshypotheek?

17.05.2019

Tegenwoordig is de beleggingshypotheek geen populaire hypotheekvorm meer, maar dat is in het verleden wel anders geweest. Wat houdt deze hypotheekvorm in?

Sinds 2013 is het pallet aan hypotheekvormen waar je tussen kunt kiezen voor een nieuwe hypotheek sterk beperkt. Er zijn namelijk nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Maar veel oudere hypotheken zijn nog (deels) op basis van beleggingen.

Wat is een beleggingshypotheek?

Op deze hypotheek los je gedurende de looptijd niets af op de hypotheekschuld. Naast de hypotheek heb je bijvoorbeeld een beleggingspolis of een beleggingsrekening. Periodiek stort je hier een bedrag op of in. Na aftrek van de kosten en eventueel de premie verschuldigd voor het afdekken van het overlijdensrisico, wordt de inleg gebruikt om te beleggen. De gedachte achter deze hypotheekvorm is het optimaal kunnen profiteren van het rendement op de beleggingen.

Vaak werd naast de beleggingshypotheek een aflossingsvrije hypotheek afgesloten

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm met lage maandlasten, want je lost niet af op de hypotheekschuld. Ook reserveer je geen bedrag voor de aflossing. Bij overlijden van de huiseigenaren gaat de hypotheek over op de erfgenamen. Er zit standaard geen overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de aflossingsvrije hypotheek. Als de beleggingen in de beleggingshypotheek een zeer hoog rendement opleveren, kan ook nog een deel van de aflossingsvrije hypotheek afbetaald worden.

Een beleggingshypotheek kent vaak grote risico’s

De beleggingshypotheek werd veel afgesloten in tijden met goede beleggingsresultaten. In de jaren 1996 tot 1999 zijn er zeer goede rendementen gehaald op de beurs. In deze jaren is de AEX met 25 tot 41 procent per jaar gestegen. In die jaren leek de beleggingshypotheek de best mogelijke keuze, maar helaas volgden daarna meerdere zeer slechte beursjaren. In 2002 is de AEX in één jaar met 36 procent gezakt en natuurlijk was er ook een sterke daling in het crisisjaar 2008 met een daling van 52 procent. Over een langere periode gerekend kan het beleggen een goede vorm van vermogensopbouw zijn, maar je moet wel goed geïnformeerd worden over de risico’s.

Geeft de beleggingshypotheek ook in de toekomst recht op hypotheekrenteaftrek?

In de moderne hypotheek moet je maandelijks aflossen op de hypotheekschuld om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Op de einddatum moet de hypotheekschuld afbetaald zijn. Tot 2013 golden deze voorwaarden niet om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Met de beleggingshypotheek houd je recht op hypotheekrenteaftrek, tenminste als je aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet.

Wat zijn de voordelen van de beleggingshypotheek:

  • Optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekschuld blijft namelijk maximaal
  • In goede beursjaren kan het vermogen goed renderen
  • De beleggingshypotheek geeft naar verhouding lage maandlasten

Wat zijn de nadelen van de beleggingshypotheek?

  • In slechte beursjaren kun je flink inleveren op het vermogen
  • Bij tegenvallende resultaten kan er op de einddatum een groot bedrag aan schuld overblijven
  • Vaak zitten er hoge kosten verwerkt in oudere beleggingshypotheken

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 214 00 04
  • E-mail: info@vfaadvies.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van VFA Financieel Advies

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 214 00 04
  • E-mail: info@vfaadvies.nl