Daarom zet je de hypotheekrente lang vast

18.01.2019

De hypotheekrente kun je voor 5 jaren vastzetten voor een hypotheek van ongeveer 1,5 procent. Waarom kies je toch voor een langere rentevast periode?

Je wilt de laagst mogelijke hypotheeklasten, maar kies liever voor kwaliteit en zekerheid. Liever nu gelijk voor 20 jaar vastzetten. Deze keuze zorgt voor een hogere hypotheekrente, maar met de keuze zul je erg blij zijn als de hypotheekrentes wel sterk stijgen de komende jaren. De gevolgen zijn namelijk groot als je over 5 jaren wel genoegen moet nemen met een hypotheekrente die meerdere procentpunten hoger ligt in vergelijking met nu.

Hoe sterk stijgen de hypotheeklasten bij een langere rentevast periode?

Kiezen voor een langere rentevast periode zorgt voor een hogere hypotheekrente. Maar historisch gezien zijn ook de percentages voor een langere rentevast periode goed te doen. Voor een rentevast periode van 5 jaar zit je nu ongeveer op 1,5 procent (of zelfs minder). Voor 20 jaar komt het percentage uit op ongeveer 2,5%. Wat is het verschil in maandlasten?

Voorbeeld

Je sluit een hypotheek af voor een bedrag van 250.000 euro. Het is een lineaire hypotheek met NHG. Gedurende 30 jaren los je de hypotheek volledig af. Wat is het verschil in lasten in de eerste maand?

Uitgaande van 1,5 procent betaal je per maand: 1.006 euro (bruto)

Uitgaande van 2,5 procent betaal je per maand: 1.215 euro (bruto)

Wat zijn de gevolgen van een sterke stijging van de hypotheekrente?

Nu kiezen voor een langere rentevast periode zorgt ervoor dat stijgingen van de hypotheekrente jou niet meer treffen. Met een rentevast periode van bijvoorbeeld 20 jaren heb je geen last van stijgingen van de rentes de komende tientallen jaren. Als de hypotheekrente maar voor 5 jaren vaststaat, kunnen de hypotheeklasten na 5 jaren sterk stijgen. De betaalbaarheid van de hypotheeklasten kan zelfs in het geding komen.

Gaat de hypotheekrente stijgen in 2019?

Economisch gaat het beter in vergelijking met een aantal jaren geleden. Door gunstige verwachtingen voor de toekomst gaat de Europese Centrale Bank waarschijnlijk de rentes verhogen. Het wordt dus duurder voor banken om geld aan te trekken. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen hierin, maar de algemene rentestand is een belangrijke factor. Economen verwachten niet gelijk een sterke stijging van de hypotheekrente, maar een lichte stijging wordt wel verwacht in 2019. Dat zegt nog niet alles, maar je kunt er maar beter rekening mee houden.

Laat je goed adviseren over het kiezen voor een rentevast periode. De beste keuze is namelijk ook nog afhankelijk van persoonlijke factoren en verwachtingen.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 214 00 04
  • E-mail: info@vfaadvies.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van VFA Financieel Advies

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 214 00 04
  • E-mail: info@vfaadvies.nl